Gündelik hayatta kolayca karşılaşabileceğimiz bir takım olumsuz ruh halleri yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu gibi sorunlar da terapi sürecinde kurulan terapötik ilişki ve güven sonucunda bireyin ilerleyişine bağlı olarak ve terapistin desteği ile çözüme ulaştırılabilir. Bireysel terapi içsel mekanizmalarımızın yeniden aktive durumuna gelmesine olanak sağlar. Bu süreçte danışan ile ilgili gerekli anamnezler alınır ve problemin tanımlanması istenerek duygu, düşünce, davranış üçlüsüne odaklanılır. Buna göre tedavi sürecinin işleyişi belirlenmiş olur. Bireysel terapi sürecinde ev ödevleri verilir. Bireyler yaşamlarındaki davranışları öğrenerek kazanır. Amaç verilen ödevler ile bireydeki rahatsız olunan veya istenmeyen davranışları değiştirmek ve eski davranış yerine yeni bir davranış getirmektir. Terapi bir değişim sürecidir ve unutmamalıyız ki bu süreçte bir çok engebeli yollardan geçeceğiz. En önemlisi de yaşadığımız her durumu iyisiyle kötüsüyle alıp kabullenmek ve değiştirmek için hazır olduğumuz o duyguyu yeniden şekillendirmektir. Bireysel terapide çalışılan sorunlara örnek olarak; depresyon, kaygılar ve korkular, öz güven eksikliği, geçmiş olumsuz yaşantılar, mutsuzluk, uykusuzluk, performans kaygısı, panik atak, insan ilişkilerinde problem yaşama gibi konular gösterilebilir. Bu sürecin uzunluğu danışanın yaşadığı sıkıntılar ve ihtiyacına göre belirlenir.
Stresin sıkıntı ve gerginlik yaratan durumlarla karşılaşıldığında hissedilen bir duygu durumu olduğu düşünülür, fakat bu doğru değildir. Stres, değişikliklere ve yeni durumlara adapte olmak için kullanılan fiziksel bir savunma mekanizmasıdır (Bozkurt11 ve ark., 2000). Bu açıdan bakıldığında stres zorlu durumlarla baş etmeyi kolaylaştıran sağlıklı bir tepkidir. Ancak yoğunluğu ve sıklığı arttığında ve sağlıklı yollarla baş edilemediğinde stres bir problem haline gelir.
Stres birçok farklı belirtiye neden olabilir. Fiziksel ve zihinsel olarak nasıl hissettiğinizi ve davranışlarınızı etkileyebilir. Farklı hissetmenin veya farklı davranmanın nedeninin stres olduğunu fark etmek her zaman kolay değildir. En yaygın görülen stres belirtilerini önceden bilmek, belirtiler ortaya çıktığında onları stres belirtisi olarak yorumlamayı kolaylaştırır.
Stres belirtileri düşünce, davranış, beden ve duygu olmak üzere dört alanda görülür.
Bozkurt, T., Uluğ, M., Çelik, A., Oktuğ, Z., Özden, M. S., İçellioğlu, S., & Soysal, Ö. (2000). Stres. İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları.
Bireysel terapi sürecinde kurulan terapötik ilişki ve güven sonucunda bireyin ilerleyişine bağlı olarak ve terapistin desteği ile çözüme ulaştırılabilir